Čarobnjak iz Oza

ČAROBNJAK IZ OZA

– U svakom slučaju – reče Strašilo – ja ću ipak tražiti mozak, a ne srce, jer budalast čovek ne bi znao šta će sa srcem čak i kad bi ga imao. – Ja ću tražiti srce – odvrati Limeni Drvoseča – jer mozak čoveka ne čini srećnim, a sreća je najbolja stvar na svetu.

Kada strašan ciklon pogodi Kanzas i odnese njihovu kućicu, devojčica Doroti i njen pas Toto obrešće se u čarobnoj Zemlji Oz. Doroti više od svega želi da se vrati kući, a u tome joj može pomoći jedino Veliki i Strašni Oz, čarobnjak koji živi u Smaragdnom gradu. Na čudesnom, uzbudljivom, ponekad i opasnom putovanju, Doroti i Toto će doživeti mnoge avanture, a usput će steći neobične prijatelje kojima će pomoći da ostvare svoje snove.

Jedno od najpopularnijih dela američke književnosti za decu, ova knjiga nas uči da su upornost, hrabrost, prijateljstvo i velikodušnost vrednosti koje će nam pomoći da savladamo sve prepreke. One se nalaze u svakom od nas, samo treba da se dobro zagledamo u sebe da bismo ih pronašli.

„L. Frenk Baum je deci pokazao da se magija krije u svakodnevici, čime je milione dečaka i devojčica nagnao da zavole čitanje.“ Salem Press

Zapratite ExYu Gaming & Cartoon YouTube kanal

Laku noć deco dečji TV program

Laku noć, deco

je bila kratkometražna dečja televizijska serija Redakcije programa za decu i mlade RTV Beograda, koja se prvobitno emitovala od 1989. do 1993. Urednik serije je bila Donka Špiček.

"Laku noć, deco“ je bila serija u kojoj su likovi lutke - životinje u šumi, namenjena najmlađoj deci pred odlazak na spavanje. Bio je to jako lep i nežan prikaz životinja putem lutaka, gde su životinje u šumi prikazane kao prijatelji i jedna velika porodica. Emitovao se na televiziji Beograd (RTB, kasnije RTS - TVB) oko 19:05, a trajanje jedne epizode je bilo između 4 i 6 minuta.

Zapratite ExYu Gaming & Cartoon YouTube kanal

 

Hello Kitty - Helo Kiti

Helo Kiti (engl. Hello Kitty; jap. ハローキティ, Harō Kiti) japanski je izmišljeni lik. Delo je dizajnerke Juko Šimizu, a sve u vezi sa njom proizvodi Sanrio. Njeno puno ime je Kiti Vajt (engl. Kitty White; jap. キティ・ホワイト, Kiti Howaito), a rođena je 1. novembra.

Kiti je bela mačkica s crvenom mašnicom. Osmišljena je po uzoru na japansku bobtejl mačku. Kao životinja sa osobinama čoveka, ona je antropomorfni lik. Prvi put se pojavila 1974. na japanskom novčaniku, preciznije vinilnoj torbici za kovanice. Do 1976, novčanici su se u okviru kavaj pop kulture prodavali i u SAD. Glas pozajmila Snežana Nešković.

Helo Kiti je franšiza poznata širom sveta. U početku, ona je bila namenjena preadolescentnim devojčicama (otprilike od deset do trinaest godina), dok danas ciljnu grupu čini većina stanovništva. Njen lik može se videti na raznim proizvodima, uključujući školski pribor, tostere, televizore i odevne predmete. Proizvedeno je nekoliko dečjih televizijskih serijala u produkciji Sanrija, a sa Kiti kao glavnim likom. U Japanu postoje i dva temetska parka „Helo Kiti“ — Harmoniland i Sanrio pjuroland. Kompanija pomoću ove franšize zarađuje pet milijardi američkih dolara godišnje.

Zapratite ExYu Gaming & Cartoons YouTube kanal